исторически музей - павликени

експозиции

Отправете се на пътешествие във времето, разкривайки живата история на Павликени и околните селища в нашите експозиции.

В експозиция „Древни времена“ са експонирани разнообразни по форма, украса и предназначение находки от землището на град Павликени и от
землищата на околните села. Експонатите са от периода на Праисторията, от Античността и от времето на Средновековието.

„Новото време“ е най-подробно разгледана от всички експозиции, заради нейното значение за формирането на съвременния облик на Община Павликени. Тя обхваща периода от Освобождението през 1878 г. до обявяването на село Павликени за град през 1943 г.

В темата “Българските земи през XIV-XIX век/Другото време на музейната експозиция е представен периода на османското владичество с няколко експоната, представена е информация за създаването на селището Маринополци/Павликян и за живота на павликяните, които го обитават до XIX век.

В темата „ Животът на хората“ тематично са представени различни аспекти от ежедневието и живота на хората от Павликенския край в миналото. Показани са интериорите, характерни за селската и градската къща; земеделието и животновъдството са изобразени чрез разнообразни оръдия на труда и обичаи.

В Художествената галерия на  Исторически музей – Павликени е представена част от богатата  колекция на произведения на изкуството. Тя е разположена на втория етаж в музея, а фондът ѝ включва произведения на художници и скулптури от национални до местни автори. Колекцията е попълвана систематично от 80-те години на XX век най-вече чрез индивидуални или колективни дарения и включва над 340 поизведения на изкуството- живопис, графика, скулптура, фотография и декоративни изкуства.

Античният керамичен център е най-добре проучения обект в Югоизточна Европа. Изследователят му Богдан Султов още през 70-те г. на миналия век го превръща в първия музей на открито в България. Той възстановява и цялата последователност на античното керамично производство. Всичко, което изважда от земята, след това археологът превръща в строителни материали, затова и сградите в центъра сега са напълно автентични.

Първият етаж на Исторически музей – Павликени е достъпен за всички. Той е оборудван с привходна рампа, осигуряващи достъпа на хора с двигателни увреждания до цялата историческата екпозиция. За комфорта на посетителите от тази категория е оборудван и специално приспособен санитарен възел. За съжаление, до втория етаж, където се намира художествената галерия и залата за временни експозиции, няма такава достъпност към момента.

Исторически музей – Павликени разполага със собствен безплатен  за посетители паркинг.

Исторически музей – Павликени разполага общо с 5 тоалетни, така че няма нужда да бързате с посещението си. Можете да намерите две тоалетни на първия и две тоалетни на втория етаж. На първият етаж е разположен и специално приспособен санитарен възел за хора с двигателни увреждания.

Исторически музей – Павликени разполага с магазин за сувенири. Посетителите могат да избират от десетки различни сувенири и издания, подходящи за всички възрасти!

„Колкото повече – толкова повече” – Мечо Пух. За да разгледате ефективно и да се потопите в изживяването на интеракциите в постоянната експозиция ще са ви нужни между 1 – 1,5 часа.

Да. Ученически класове, туристически агенции или просто група посетители над 10 човека, е желателно да запазят час за посещение, най-късно в деня преди посещението. Ако сте пропуснали да запазите час, отново ще ви посрещнем. Винаги сте добре дошли!

Исторически музей – Павликени предлага завладяващо изживяване чрез интересни и редки експонати, артефакти и интеракции, които оживяват историята на Павликени и региона. Специално внимание заслужава Вечният календар, заемащ централно място в историческата експозиция на музея.

Постоянната експозиция на Исторически музей – Павликени е двуезична – на български и английски език.

за музея

Често задавани въпроси

Разгледайте нашия подробен раздел с често задавани въпроси, за да получите бързи и изчерпателни отговори.

Заявете обиколка

Попълнете формуляра, за да резервирате своята ексклузивна обиколка, и очаквайте персонално обаждане от нашия екип, за да потвърдите резервацията си.