исторически музей - павликени

Нашата история

Отправете се на пътешествие във времето, разкривайки нашата история, тази на Павликени и на околните селища.

Нашето наследство

Създаден през 1978 г. Исторически музей – Павликени съхранява, популяризира, проучва и опазва културно-историческото наследство на Павликени и селищата от региона.

Първата музейна експозиция е подредена и посреща посетители в навечерието 18 май 1978 г. – Международния ден на музеите. Официалното откриване на сградата и експозицията на Исторически музей – Павликени става на 6 октомври 1978 год.

През 2023-2024 г.   по Проект BGCULTURE-1.001-0007 „Ревитализиране на пространството, реновиране и обновяване на експозициите в Исторически музей-Павликени”, експозициите на музея са изцяло обновени и привличат посетители не само с исторически факти, но и чрез множество интеракции и съвременни технологии, които правят преживяването в музея пълноценно и незабравимо.

Исторически музей – Павликени се помещава в самостоятелна двуетажна сграда по проект на арх. Теофил Теофилов. Над входа на сградата има монументално художествено пано по проект на художника Григор Спиридонов, изпълнението на което е дело на скулптора проф. Георги Чапкънов. 

Строителството на музея се осъществява със средства от бюджета на Община- Павликени. Изгражда се на мястото на стара сграда, която е строена за Ловен дом през 30-те години на ХХ век. Имотът е бил собственост на старейшината на града Атанас х. Славчев, който подарява безвъзмездно част от земята си за да се построи Ловен дом. През 40-те години сградата е използвана за училище и детска градина, а в годините след Втората световна война става болничен диспансер. През 1975 год. старата сграда е съборена напълно и на мястото е построен музеят в съвременния му вид.

Исторически музей-Павликени се стреми да представи по съвременен и достъпен начин своите колекции и музейни пространства, ангажирайки по-широка публика и творци. Музеят предоставя възможност за съвместни дейности и изява на утвърдени и млади изследователи.

нашата история
нашата история
нашата история